Biografie

Svetlana Pilipenko werd op 18 september 1987 geboren, in de Russische stad Rostov aan de Don. Op haar vijfde begon ze met vioolspelen, en vanaf haar vijftiende tot haar achttiende studeerde ze in Rostov aan de School van de Kunsten.

Gedurende deze periode soleerde ze een aantal keer bij concerten met filharmonisch orkest. In 2005 won ze de derde prijs in het Rachmaninov-concours voor kamermuziek in St. Petersburg, met een duo met een pianist.

Daarnaast nam Svetlana in 2004 en 2005 deel aan de masterclasses van Natalia Morozova, als onderdeel van het jaarlijkse Gergiev-festival in Rotterdam. Op haar negentiende kwam ze definitief naar Nederland, en studeerde zij bij Natalia Morozova en Benzion Shamir aan het Codarts conservatorium in Rotterdam. In 2012 heeft zij haar masteropleiding klassiek viool afgerond met een 9,5. Tijdens haar masteropleiding was Svetlana een van de gelukkigen die de Van Beek-Donner Beurs toegewezen kreeg, alsmede de Codarts Talent Grant voor getalenteerde studenten.

In de zomers van 2012 tot 2015 heeft Svetlana in TsjechiĆ« als violiste deelgenomen aan het internationale festival “MariĆ«nbad Nocturnes”.

Svetlana speelt als violiste regelmatig met verschillende orkesten, waaronder Sinfonia Rotterdam en het orkest Ars Musica. Naast het spelen van concerten geeft Svetlana les, onder andere bij het Hellendaal Vioolinstituut en het Russisch Cultureel Centrum Rotterdam “Matryoshka”.